Sunday, 29 July 2012

Dewan Reception



Salam Ladies...


Kali ni misi mencari dewan diteruskan bersama encik tunang..siang malam kami gmail chat...since skrg bulan puasa.kdg2 tu continue chatting lepas sahur sampai terus siap2 pg keja* fening kefale juge yea cari dewan ni*..alhamdulillah saya ade tunang yang sgt memahami..encik tunang tukang provide segala info untuk dewan saya tukang pilih..haaaa.syokkan..heheh..ok since saya di besarkan di Petaling Jaya,so saya mahukan dewan yang berada di area klang valley only..even family menetap di Nilai Impian..since ibu buka bisnes di Nilai 3...ala pusat pemborong terbesar tuu..nak jugaaak mention terbesar*dah dalam radio kata cmtu*bisnes ape??hint : perkakas rumah..ha yang tu saya stori-mori nanti yeaa..sbb if nk buat reception di Nilai 3,xbyk choice..yg ade Dewan Makan Restoran Makanan Cina ade lah..then dewan Majlis Perbandaran Nilai,lgpun saya lebih memikirkan tetamu yg akan dtg nanti..kesian mereka kena minyak lagi..tol lagi*very understood* lagipun saya kurang kenalan di Nilai selain dari neber-neber sekalian...dan juga foreigners (myanmaries,nepalies,pakistanies,vietnamies...seriously Nilai banyak foreigners tapi depa ni tak kacau org..buat hal dia jaaah)..tapi ade jerr one of my friend yang dtg Nilai bukan shopping ke nak jalan ke..tapi nak cari calon bakal suami among pakistaniess katanyee*YaAllah tepuk dahi dgr ayat dia*mcm Amir Khan katanyeee...kepada wanita2 HARAPAN MALAYSIA...hmm kalu bole avoid lah mereka ni...bukan ape mereka nih dtg sini nak berniaga then nak kahwin ngn org sini sbb nak dapat kerakyatan penduduk tetap sahaja..believe it or not.just believe it!...banyak je kes kat nilai ni..perempuan melayu kahwin among pakistan walhal di pakistan nun dah ade bini hokeyy...nauzubillah..so beware..okay enough on that..astaghfirullah! okay as for dewan...

So saya decide..the hall (definitely not albert hall..hehe)... yg saya nak buat reception mestilah ade kriteria2 di bwh :


-aircond...supaya make up xcair and tetamu rase comfy
-paking space banyak(xmo yg kena bayar.sian kat tetamu saya..sayang tetamu kauuu..yelah kan among tetamu ade relative,friend,atuk2,nenda2,aunty2..etc.)
-senang nk locate tempat(so dat tetamu xsesat and xyah nak pusing byk kali...saya pernah je experience)
-dewan yang di sewa kalau bole ade sediakan catering skali..jadi saya xyah pening kepala nak hire catering lagi..(belum ade dewan dh xsbr nak food taste..ape kes?..ahahah)
- mesti wajib ade toilet / washroom/ restroom (senang to answer nature's call...takkan behind the bushes or tepi jalan..mintak di jauhkan...)
- ade masjid or surau (if buat tengahari or malam..bole lah zuhur and isyak lepas tu)
- pencahayaan kena baik(if gelap nk amik pic cmno..?)
- stage perlu lebeh tinggi sikit untuk pelamin...kenalah centre of attraction...


okay so far update on kriteria dahulu nanti update psl dewan pulak..wokie..:)

Friday, 20 July 2012

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan


ASSALAMMUALAIKUM everyone..


Selamat berhari jumaaat..am working as usual today..we got pot luck today and everyone need to wear blue colour in their appearance..hmm..am wearing blue jeans and with blue shirts inside covered with black cardigan..hello it still blue in the inside..oh ya and with pink hue scarf..tihehe..puasa is coming everyone..last nite i heard about the puasa announcement and..YaAllah cepat nye masa berlalu..Can't believe Puasa month is here already!dah ganti puasa tak nih?huehue..im so happyyyy everyone...kite puasa then kite Rayaaaa..





Since tomorrow we, all the muslims will start fasting.. to all muslims around the world, have a great fasting month...sempena menyambut bulan ramadhan yang mulia ni..saya nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa yang sebaik-baiknye..khususnye to my family,friends and bloggers..dalam bulan ramadhan ni bole lah kite grab peluang yang ade..cari keredhaan Allah,mintak keampunan,berdoa untuk syurga,berdoa untuk mendapatkan kesihatan tubuh badan dan...bersediaa for Malam Lailatul Qadar...selain itu puasa juga dapat rehat kan perut kite sekejap..yelah selama 11 bulan asyik keja overtime bagilah perut rehat sekejap..dan kalau rajin..insyaAllah rezeki pun mencurah2 di bulan yg mulia ni..:)


untuk ibadah :
- selamat berpuasa di siang hari
- dont forget to wake up for Sahur
- jangan lupa tarawikh di malam hari kalau bole. 
- selamat menunaikan zakat fitrah
- banyakkan zikir dan doa insyaAllah
- join tadarus Al-quran
- perbanyakkan sedekah jariah
- banyak kan join majlis tazkirah
- jangan lupa pulun buat amal ibadah di bulan yg mulia ini okay.pesanan ini untuk diri saya juga...
- dan juga jangan lupa niat puasa okay..to be on the safe side..if sesiapa yang selalu terlepas niat tu bole lah niat puasa untuk sebulan terus..here the niat :

lafaz niat puasa sebulan
lafaz niat puasa harian


 SELAMAT BERPUASA...wish all Muslim a Blessed Ramadhan...May all Muslims rejoice & be blessed during this holy month..insyaAllah..:)

Wednesday, 18 July 2012

My Bigday checklist


Salam Ladiess..
When i wrote about wedding preparations,what I had in the back of my mind was 
how to plan it and execute therefore need to make it more creative & effective...really need a wedding checklist..and i personally advice that every 
bride-to-be need a wedding checklist in order to accomplish the mission and target..and i stumbled upon all the b2b,ex-b2b,mommy-to-be..saya tak ingt saya usha blog sape...wihewww..insyaAllah

My wedding checklist

12-10 Months Before Ceremony :

Tentukan tarikh & hari perkahwinan-
Booking for MUA (solemnization) -
Booking for MUA (reception) -
Booking for OP -
Booking for OV -
Catering for Solemnization -
Catering for Reception -

9-8 Months Before Ceremony :

Solemnizatios place -
Receptions place -
Solemnization theme
Reception theme -
Family theme for bride side -
Family theme for groom side -

7 Months Before Ceremony

Listdown barang hantaran for both side
Start cari baju nikah
Start cari baju untuk majlis resepsi
Start cari kad jemputan reception

6 Months Before Ceremony

Buat tempahan Tok Kadi -
Emcee for majlis resepsi -
Mencari tukang cakap for both side
Survey Nikah Favor -
Survey Reception Favor -
Mendapatkan borang2 yang diperlukan -
Mencari kompang -
Lakaran plan rumah harus disiapkan -

5 Months Before Ceremony

Membuat tempahan kad-kad jemputan
Order bunga pahar-
Order favor nikah & resepsi-
Entertainment for resepsi -
Entertainment for nikah -

Pengapit lelaki -
Pengapit perempuan -
Guestlist -50% mesti siap
Mencari kasut nikah -
Mencari kasut sanding -
Memikirkan konsep walkaway -
Memikirkan konsep centrepiece-
Menentukan flowergirls -
Survey kek untuk majlis resepsi

4 Months Before Ceremony

Hantar kain nikah untuk jahit -
Membeli tudung nikah -
Membeli barang-barang untuk pelamin nikah (jika DIY)
Plan for honeymoon -
Mencari tempat tinggal utk family lelaki
Buat Cop Nama -
Mencari Bunga Manggar-
Mencari tukang pembuat hantaran-

3 Months Before Ceremony

Mula menghias bilik pengantin-
Mula tulis nama pada kad jemputan-
Sediakan text ucapan untuk majlis resepsi-
Montage untuk majlis resepsi-
HIV Test-
Menghantar borang lengkap permohonan kahwin-
Menempah guestbook, sticker TQ & bunting -

2 Months Before Ceremony

Mengedarkan kad kahwin & nikah-
Final fitting baju nikah-
Fitting baju resepsi-
Senaraikan lagu-lagu untuk PA System-
Tempah tag nama for family members-
Final check for OP-
Final check for OV-
Final check for wedding cakes-
Final check for MUA (sanding, nikah)-
Final check for wedding favour-
Final check for wedding entertainment-

1 Month Before Ceremony

Final fitting baju-
Final check for accessories nikah-
Final check for accessories resepsi-
Final check for accessories bertandang-
Final check untuk bunga pegang-
Final check untuk kompang-
Discuss dengan pengapit
Bunga pegang untuk flowergirl
Cari kayu untuk buat landmark
Final check untuk tema family
Mencari inai

2 Weeks Before Ceremony

Majlis rewang bermula-
Senaraikan tugasan-
-
siapa penyambut tetamu
-
siapa yang menjaga hadiah
-
siapa yg berada di kaunter pendaftaran
-
siapa yang berada di guestbook corner
-
siapa yang kasi bunga telur
-
orang2 penting majlis
Check pintu & lock bagi mengunci pintu pd hari majlis bagi mengelakkan kejadian
tidak diduga.
Pastikan PA System dah berada di rumah
Final check for video montage
Tulis surat kepada pak guard S2
Ambil bunting & banner
Discuss denga katering
Final meeting dengan wedding planner
Buat rawatan facial muka & lain

5-2 Days Before Ceremony

Buat rawatan rambut
Buat rawatan kuku
Pacak banner, landmark & bunting sehari  before majlis
Buat inai tangan
Pastikan mini pelamin 70% siap 4 hari b4 majlis
Pastikan bilik tidur dah tersedia
Pastikan wedding favors dah siap
Pastikan hantaran dah siap
Pastikan bunga manggar dah tercucuk rapi
Pastikan baju dan lain2 dan diasingkan & digantung
Rehearsal di dewan sehari sebelum majlis
Buat rawatan gigi (scalling)
Pastikan bilik menunggu vip di hotel jika ada
Pastikan barang2 yang digunakan sehari sebelum majlis dah dibeli
-          timun (untuk mata)
-          ice (untuk muka – biar makeup tahan lama)
-          madu (bibir)
-          limau nipis (mandian)

THE BIG DAY 

Sarapan pagi
Make sure hantaran dah ada 5-6 HOURS before MAJLIS
Makeup start at X.XX am–  nikah
Makeup start at X.XX pm – resepsi

insyaAllah...berdoa agar semua berjalan lancar..amin~

Friday, 6 July 2012

Who says your wedding can only have one favor theme?





Assalamualaikum  & hola bride-to-be...

Its friday evening..traffic jam is crayzehh when it comes to friday...
yeah weekend is here..! while my fiance out  for badminton with his colleagues..am just staying here in front of my lappy searching for wedding favours during my nikah ceremony..well am thinking about giving out personalized chocolate or personalized biscuits maybe...okay here's a new batch of faboulous friday finds ..enjoi!

1) Personalized biscuits or cookies



in every favor box it contain personalized cookies with my name & fiance's on it :)

2) I just stumbled upon Mark zuckerberg's wedding photo with Priscilla chan in her lovely Claire Pettibone lace wedding dress.. and i found this...symbolic Mark zuckerberg's chocolate mice..its actually the couple enjoyed these chocolate mice on their very first date and decided to share them with their wedding guests..
instead of mice maybe we can replace them with chocolate penguin or chocolate bee..




3) Romantic Eiffel tower lolli pop will do...ehehe




what ever it is me still need second opinion from mumsiee..
any advice for wedding favours??...kindly comment please....:)



Wednesday, 4 July 2012

my E-day peektures

Assalamualaikum peoples..
Salam Nifsu Sya'ban to all my muslim friends and bloggers... Wherever, whoever you are I seek for forgiveness for any kind of mistake that i"ve done in the past oraite..new chapter begin...:)
ohya! some of my colleagues been asking me "wawa mane picture tunang??"tihehe..okay okay will upload now..but then those pics are randomly tagged in Fb and from my own camera as well..and ade certain i amik dari dorang..heheh..alhamdulillah..more pic to come...taken by Aswad Alwee and Wan ureno...they're superb yaw!!...
enjoyyy and soothe your eyes k..chewaah..
sesi bersiap..bangun pagi at 6 am...
my MUA sampai tepat pada masa..alhamdulillah
make up by hidayah from Hidayah Definition

my MUA..at first i decide mcm takyah la pakai fake eyelashes...bile tgk dlm pic ..eh mcm okay jugak...muah muah to my MUA..

 
DIY sajoh yeaaa...inilah hasilnya...




sessi sarung cincin..weee..berbunga sungguh hati...:)

amik berkat okayyy

with my fiance and si lil'Faeeq ...


smileee..till u get hurt..hee

with mamma mia..a.k.a mastermind


with my future MIL...:)

haaa tu diaa..

 
with my beautiful ladiess

O_O
>_<



hantaran for me..ferrero choc,fruits and kain ..ade lagi xsempat snap..haiyooh
syazna,ija,dayah
 
 lil Faeeq cousin,
yg sgt protective..yang tak mahu gambar saya di ambil oleh Aswad & wan...



doorgifts
Aswad always know the best pose for me :)

ok ni mmg pose yg dibuat2..hehe


mmg candid laah....katanye!


agak gems juge disitu yaaa...kuikuikui

bersama 2 adorable future nieces.hehe..left : Husna,right: Putri

tinmun.ahahah..perasan.

mom's choice always the best for e-day favor....

till then peeps....nanait..sleep tide :)

Monday, 2 July 2012

Checklist for nikah ceremony



Nikah legal stuff:
Outfit:
Catering:
Cards:
Photographer:
Videographer:
Decorator:
Favours:
Bracelet:
Hantaran:
Henna:
Honeymoon:
Sign boards:
Corsages:

Sunday, 1 July 2012

Sekadar perkongsian...




Soalan 1           :  “Apakah yang paling dekat dengan diri kita...?”

Imam Ghazali  :  “Perkara yang paling dekat dengan diri kita adalah mati, sebab itu adalah janji Allah s.w.t. bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.”

Soalan 2           :  “Apakah yang paling jauh dari diri kita...?”

Imam Ghazali  :  “Perkara  yang paling jauh dari diri kita adalah masa lalu ( masa lalu tidak akan kembali semula ), kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang akan mendatang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran agama.”

Soalan 3           :  “Apakah yang paling besar...?”

Imam Ghazali  :  “Paling besar ialah nafsu. Maka kita harus berhati-hati dengan mainan nafsu. Jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.”

“Biarlah kita yang mengawal nafsu tapi jangan biarkan kita dikawal oleh nafsu...”

Soalan 4           :   “Apakah yang paling berat...?”

Imam Ghazali  :  “Paling berat adalah memegang dan melaksanakan amanah. Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung-ganang dan malaikat tidak mampu ketika Allah s.w.t. meminta mereka untuk menjadi khalifah di atas muka bumi ini akan tetapi manusia dengan bongkaknya menerima permintaan Allah sehinggakan ramai diantara manusia nanti akan masuk ke dalam neraka kerana tidak mampu melaksanakan amanah.” “Sesungguhnya Kami telah menawarkan amanat kepada langit, bumi dan gunung-ganang ; tetapi semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khuatir  tidak akan melaksanakannya ( berat ) lalu dipikullah amanat itu oleh manusia. Sungguh, manusia itu sangat zalim dan sangat bodoh.”(  Surah al-Ahzab : 72 )

Soalan 5           :  “Apakah yang paling ringan...?”

Imam Ghazali  :  “Perkara yang paling ringan sekali adalah meninggalkan solat, samada kerana pekerjaan dan kerjaya ataupun yang lain, kita terus meninggalkan solat.”



Soalan 6          :   “Apakah yang paling tajam...?”

Imam Ghazali  :  “Yang paling tajam sekali ialah lidah manusia kerana melalui lidahlah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan perasaan saudaranya sendiri.”




Diharapkan kita dapat mengambil pengajaran daripada catatan yang tak seberapa ini. Sekadar peringatan buat diri sendiri juga.


p/s :  Receive this message from Azhan , my colleague..terima kasih azhan kerana sudi berkongsi :)

  

Ija's engagement day



Alhamdulillah..today was ija & rizal engagement day @ Sunway casabella..huhu..my high school mate is finally engaged...was pretty overwhelmed..
lets share the beautiful moment...yaw!!

*
*
*
*
*

comey tak kawan sayaaaaa?? :)


on our way to...

tadaaa..ija & rizal...sgt suweettt..:) congratulations mate !


theme colour for ija's ialah yellow but pls excuse azreen(pink) and mushi( lime green)
my gorjesss friend ijaaaa


uuuUUUuuu....

my girls since high school :)