Saturday, 5 October 2013

Kimiga Tailor

Assalamualaikum pretty bride to be..

Both persalinan for nikah & bertandang I tempah at Kimiga..for reception saje sewa..cheaper! Mase bertunang I used to tempah at Amy,Tailor @ WengKong,belakang Giant kecik KJ..so far okaylah jahitan dan kualiti..cuma saje lah kan nak bertukar angin..dah sampai semua house tuu so jalan punye jalan..singgah sekejap kt Kimiga..Kimiga ni dkt tingkat 2 atas Kamdar..senang je nak cari..the owner nama Kim..she's friendly..cuma bawa je baju yang nak ditempah & gambar atau if you can sketch the design by yourself lagi bagus..explaination saje tak cukup..nanti takut hasil nanti tak seperti yang dimahukan..any suggestion or nak apa apa just tell her..tq



(3)DIY Project is Fun! - corsage for family

Assalammualaikum :)

Ok actually corsage ni tiada dlm senarai wedding list pun..tp bile tgk corsage dlm magazine pengantin ni semua mcm menarik je..takde yg menolak pun..lg pun if ade corsage,so the invitees can differentiate whom is the family of the bride..so I thought I akan buat seniri dgn bantuan ibunda terchenta..yg diperlukan hanya lah ribbon,safety pin yg dh siap dalam packet tu..glue gun,ribbon pink (bunga) & hijau (daun)depends on what theme or colour u prefer k..why I dont prefer fresh flowers?..ok nanti lepas majlis at least the family can simpan benda tu..kalau fresh flower nanti layu kering..dibuang saje nt..kalau buat mcmni boleh la pin kt bag ke..pakai kt tudung as accesories ke..lg pun jimat..heee~

sehari cuba buat dlm 3-4 pcs pun okay dah..

things u need..

finally...

haruslah cuba pada diri sendiri dulu..heee

Monday, 5 August 2013

wedding invitation

Salam bride-to-be..
alhamdulillah..distribution wedding card sudah bermula..just to share about my wedding invitation card..after triple times changing this and that..we finally received the final artwork form the card vendor."pembetulan terakhir katanya"..correction and correction..will make it in point form :

1) the map for both side serious tak sama dgn map yg kita bagi
- alhamdulillah sudah dibetulkan
2)on mr fiance's side mereka tidak ada majlis bersanding tetapi di panggil "makan bertandang"
- alhamdulillah sudah dibetulkan
3)arrow on the map juga tidak selari..jalan yang perlu di ikut adalah jauh berbanding sebenarnya.
-alhamdulillah sudah dibetulkan
4) I did mention to them that i dont want any of ayat alquran to be printed in the card..nanti orang akan buang kad tu..not nice kan! so they replace with the doa..and the doa is :

Ya Allah Ya Tuhan Kami,
Satukanlah hati kedua mempelai ini
seperti engkau satukan Nabi Adam dan Hawa,
dan seperti engkau satukan Nabi Yusof dan Zulaika,
dan seperti engkausatukan
Nabi Muhammad S.A.W. dan Saidatina Khadijah


-alhamdulillah sudah dibetulkan mereka ganti dengan logo nama N&M :)

saya takda masalah untuk doa di atas tapi ada kemusykilan..sorry if im not mistaken..adakah zulaikha itu isteri nabi yusuf..kalau ikut apa yang saya baca zulaikha adalah isteri kepada firaun dan bukan isteri yusuf..
dan nabi yusuf adalah anak angkat kepada zulaikha dan firaun pada masa tersebut..dan adalah lagi kisah selanjutnya..wallahualam

**alhamdulillah kesemua diatas sudah dibetulkan..dan mereka amat memahami kehendak customer,alhamdulillah dah collect pun pada  3 June 2013 Sabtu :)


keselerakan rumah mula melanda ~~


mudah je nak cari kedai nye..since kami pun tempah masa karnival jom kahwin @SACC mall..nak collect baru pg kedai 


mcm2 design kad ade..tinggal bawa duit je..heeee


teaser envelope kad kahwin saya..kad nya surpriselaahhh...tungguu :)

Wednesday, 22 May 2013

(2) D.I.Y Project is Fun! - My guestbook

Assalammualaikum & happy thursday lovelies...
June is almost here..another 7 days..oohh I cannot believe its less than 100 days to my solemnization day..
alhamdulillah..preparation err 70% done I must say..I am in full swing with another fun diy project together with my creative soul mate my fiance..and we are in the midst of all the planning..one of them is my own guestbook.first up is the layout and of course picture of us..if you just diy your guestbook..i believe it such a beautiful way to add a bit of personal touch and sentimental value to your own guestbook but still depends on individual i guess :)

layout was done by mr fiance using photoshop

signage near the guestbook table..

yess i love ribbon and lace :)

both I bought from Kaison,Paradigm...

tadaaa...feel free to leave your wishes at our guestbook..okay....thank you

 random pic of us

alhamdulillah...next up will be one of my favourites diy..
tungguuuu.....

(1) DIY Project is Fun ! - nikah doorgift

Hello & assalamualaikum Bride to be..

Lepas pick up ibu di kl sentral today,we stop at ayam penyet kl sentral for lunch then kami terus menuju ke dewan yg sudah di tempah..since ibu bagi kepercayaan dkt saya utk pilih dewan..alhamdulillah..ibu tukang settle payment je..syukur syukur..then kami trus bertolak balik ke Nilai dgn niat nak beli benda lain @ Nilai 3,finally dpt benda lain..huhuhu..sokay..tetap sukaa!on our way, ibu sempat  tny " nikah nak bg doorgift ape?..saya ade idea sendiri tp bile ibu bgtahu idea dia..okay terus setuju...always trust your mom's choice okay..I believe my ibu is the beautiful person on earth..my best pengkritik yet my best supporter gituuu..hehe saya percaya idea ibu :)...sampai Nilai kami terus ke Kedai Aksesori Perkahwinan Lia 
(seblah pasar borong je..)okay kedai ni mcm serabut sikit..sbb barang semua mmg tak organize..rajin rajin la tawaf dalam kedai ni..harga pun bole pergi..yess murah kalau nk di compare dgn kedai lain la..marilah ke Nilai 3...!!!!(lupa nak amik pic laa..)then kami pun balik rumah dgn tangan yang tidak kosong..heheh..
semua ni dibeli berasingan then Do-it-yourself sudahh..!barulah ade sentimental value..kata nak cherish the moments..more moments will come but perhaps none like this moment...ehek~

red round boxes with lids
mini  lovely ribbons wif flowers on top

doily paper...100 pcs for rm 3 ajer..*suka*
plain round box..letak ribbon xlah npk plain sgt


slowly but surely..
fungsi doily paper td utk letak sbg alas dlm box tu..

okay malam tu jugak settle masuk kan doily paper dlm box..huhuhu..takpe pelan pelan kayuh,nanti sampai punye..haaaa..peribahasa tuh..huhu...dalam box tu kami letak kek lapis sarawak yang telah dipotong sbg buah tangan..kek lapis pun beli kt Nilai 3..mmg pure recipe kek lapis since the owner pun sarawakian..

part of it yang dah siap ..

okay thats it for now ..inshaAllah will update on reception doorgift pulak aite :)

Monday, 22 April 2013

the smile on my face does not mean I am OKAY

Salam everyone :)

Its almost 3ish am..and am sure most of you has arrived in the land of nod..sigh I cannot sleep since last night..keep thinking about issue of misunderstanding that running among the big families of mom's side..this only happened when ur "niat suci turn into niat buruk "adoihh..but sokay will motivate myself selflessly...its not that i dont want to share but let me just keep that in my drawer..breathe in..breathe out..typing can make me so relax..hahahah *sikitlahhh* when I give u a smile does not mean am okay but it means i appreciate the silaturrahim between you and me..and am appreciate what i have and what ever Allah has blessed me..and when it comes across my parents i will definitely give back..because why? because I love my parents so much..do not let outsider intrude your beloved family,and do not anger to your parent just to pleased another people..susah senang kita,parent tak kan biarkan kita.BELIEVE ME ! pls bear in mind those other "people"did not spend their life in building yourself... did they spend their money,time on yoU??
NO! they didnt !

Reminder to the heart : istighfar and may Allah guide us to be the best children that we can be to our parents.Inshaallah

Wednesday, 17 April 2013

quality vs quantity

Hello ladies =)

Its been a week I didnt met with mr fiance..one week only maah..heee..of course rindu..but then I managed to fulfill all the task accordingly..within that week mix feeling arise..astagfirullah..huh..!dugaan..! yeap,am the one who request to mr fiance to lessen our berjumpa time or lepak2 tak tentu hala time..time for us to look for quality not quantity..berjumpa bila perlu sahaja..mcm ade wedding ke..ade nk bincang psl wedding preparation ke..then only we meet up..yang selebihnya we whatsapp everyday..has been practising this for two months,starting last month(march),only  manage to see each other 4 times in a month like seriously..unlike before after work at 7 pm jerr mesti pg makan sama2..u peeps should try this as it will cause u "rindu" to see ur partner's face..so semalam my beloved took me to Jemari in KJ..makan ikan siakap 3 rasa,nasi putih & baby kailan..yumsieee..dh kate seminggu tak jumpa.mmg banyak la yang nak dikongsikan bersama...tgh makan terserempak dgn maryam & family pun makan kt jemari..sempat juga borak mcm2 dgn cik puan maryam =)

siakap 3 rasa.very tempting..mmg tinggal tulang je laa..hahah

almost 230 am..gunait ~~

Silica gel

Happy thursday peoples :)

For those yang tak familiar with what silica gel is?actually silica gel ni berbentuk butir-butir kecil sintetik yang di buat dari natrium silikat..mineral semulajadi yang di proses jadi manik manik kecil..colour dia agak jernih..yang selalu nya bole kita jumpa dalam packet2 kecil contoh kalau kita beli kasut..mesti kita akan selalu jumpa packet2 kecil yang lebeh kurang mcm ni..

silica gel dalam packet kecil..ade tertulis " do not eat"...

fungsi sebenar nya ialah sbg agen pengering( drying agent),it helps to control humidity iaitu kelembapan yang boleh mendatang kan kerosakan pada kualiti barangan yang kita purchase tuu..cth mungkin bole terjadi nya kulat (kalau perasan dia macam tompokan putih..haa kulat laa tu) atau pun bakteria..so untuk mengelak kan dari terjadi nye "kondensasi " atau "pemeluwapan" dalam packet gel ni pun ade juga tambahan bahan chemical lain yang membantu utk serap air/lembapan dengan mudah.

selalu juga terdapat dalam botol vitamin..silica gel akan dimasuk kan sekali so kualiti dapat dikekalkan kira dapat lah memperlahankan penguraian bahan kimia.

pun terdapat juga dalam kotak kasut..as a reminder untuk semua dan juga diri sendiri since am experienced this..beli kasut hitam ,simpan terlalu lama tak pakai then takde silica gel..dekat kasut ada tompok putih2...
sigh =(

Saturday, 13 April 2013

Omar Ali

Salam..
Alhamdulillah mr fiance punye baju melayu for both nikah & bertandang dah siap !..saje tempah awal..kain beli sekali dgn baju nikah @ Jakel..atas recommendation ayah tersayang..beliau suruh tempah kt Omar Ali untuk baju melayu..selesa,jahitan teliti dan kemas kata nye..rupanye ayah dah tempah baju melayu raya dia dkt Omar Ali since dia bujang lagi katanyee..yup till now masih menggunakan perkhidmatan Omar Ali.setiap kali raya mmg ayah akan ajak pg Jalan Tar untuk tempah baju melayu dia..lama woo! kalau sanggup turun from Segamat semata nak tempah baju dgn Omar Ali..setia tak nama nye tuu? huuuu.. regular customer gitu..yup and I observe ayah mmg sgt particular dlm pakaian..so tempah in january dan dijangka siap masa 20 hari..tapi ari selasa(april) lepas baru berkesempatan untuk amik & fitting..lama dah baju tu tersimpan kt situu..since mr fiance was on leave for 2 days so dapatla settle everything...weehoo..bila sampai kt kedai Omar Ali,tunjuk receipt then terus fitting untuk tgk mana yg perlu di alter..rupanye bahagian kaki seluar kena alter sikit sbb agak singkat / senteng..tunggu dlm 1/2 jam la utk alteration..




branch omar ali di tempat lain..

selain amik tempahan baju melayu ade jugak la sampin,songkok,etc...if nak buat pilihan selain dr omar ali ade juga den wahab yg mmg specialised in tempahan baju melayu..and from my observation byk sbnrnya pilihan untuk cari tailor baju melayu ni...yg boleh jahit mmg ramai tp nak cari yg terbaik untuk diri sendiri tu hanya diri sendiri sahaja lah yg bole menilai...pg je dkt wisma yakin jalan tar tuuu...kalau nak elak jam dan parking yg agak mahal..bole naik lrt & berhenti masjid jamek..jimat & dpt kurangkan pencemaran udara jugak !

till then selamat berhujung minggu ~~

Friday, 12 April 2013

colour blocking mode & ija's reception

Salam girls..

ohhh been wanting to post about this last week but only now ade time.
6th april is ija's reception,nikah in the morning and reception in the noon,ija is my petite fren since we're in form 4 till now..friendship remain..pg kursus kahwin pun sama sama...at ija's juga my fiance met his old friend in college shahridzuan whom is ija's cousin..since ija's theme is colour blocking.A night before only I managed to figure out what colour to wear..phew! mix match laa katekann..
the baju which I purchased 3 years ago from Jalan Tar..heheh.
the kain is actually form Jovian Mandagie baju kurung that I bought last year raya.heee.me myself turqoise is in the list of  my favourite colour..
and tudung 3 layer from my fghenn..Rashida :)


congratulations Ija & Rizal

cantik kawan sayaaa

the girls in colour block theme

the cake and macaroons

with sham

at kompleks 3k subang jaya

wedding is gathering..us at ija's photobooth..
aida,me,airin,fiza,syazna,nd


lovely centerpiece


with aina and the newly wed fifi & afiq

turqoise & pink

selain photobooth ade juga jajan corner..:)



kursus kahwin in TTDI masjid at-taqwa

assist ija in gunting gunting..:)


afterall,congratulations Nora Izza & Rizal
 may ur marriage will be bless till jannah amin~

Tuesday, 26 March 2013

Rezeki di hari Jumaat

Salam Ladies..

Alhamdulillah dan bersyukur dgn rezeki yang Allah kurniakan ini..rezeki nak kahwin mungkin..org kata doa itu senjata org mukmin..dlm kepahitan ade manis nya..mungkin ada betol nye statement
"Jumaat yang berkat"..everyone has problems,jangan terlalu ikut sangat flow problem tu..tapi cuba think the other way around..saya cuma nak share sahaja..keep on berdoa dan perbanyakan berdoa..berdoa mesti dgn hati yang ikhlas,usaha,penuh pengharapan dan yakin...inshaAllah..Allah maha mendengar..Dia tetap akan memakbulkan..cuma cepat atau lambat sahaja..
*teary eyed*


Loyar bughuk sangat

Poning den dgn manusia yang loyar bughuk ni..STRESS u know !
kalau bercakap dengan dia ade je nak di bangkang dan di debatkan dan dia je yang betul..come on la wey..sikap positive tu perlu ade dalam setiap insan.kalau negatif je payahlaa..its not that I cannot accept critism ye..benda kecik pun boleh jadi BESAR tawww !

orang diam dan pasif tak semestinye kalah atau bodoh tapi mereka tu dalam hati "malas nak layan"...huhh

kalau cakap lebeh2 nanti sentapss kang no matter who u are..umm..are u THAT great ?!!!!

Diam Lebeh Baik*innerpeace*




Friday, 8 March 2013

my wedding checklist

Good morning girls...and assalamualaikum...after 3 bulan tunang baru lah nak decide plan itu ini,kena lah plan baru then execute...haihh bukan contoh yang baik..sbb if nak tempah dewan u need at least one year to book..bear that in mind ya ! sebab tu kena ade special system.wahh system gitu..yelah kena ade kan to keep all the records and transaction receipt ke ape ke..okay the preparation mungkin perlu sikit masa dan tenaga tp inshaAllah worth it kalau buat 'SEMUA' nye dgn usaha ,doa & tawakal bersama mr.Fiance..inshaAllah..kerjasama penting ! okay lets check out the wedding checklist in my own formula and ape yang saya dh complete kann :)


12  months  before...
  • discuss with mr. fiance 's family and my family tentang tarikh and waktu  
  • plan on budget yang diperlukan  
  • decide on venue..dimana nk buat majlis, hotel, laman rumah, taman atau dewan..
  • plan on hidangan samada berhidang atau buffet

11 months before...

  •  if both side agree...then  save the date :)
  • ikuti kursus kahwin bersama mr fiance
  • site survey on nikah + wedding + bertandang dress
  • mula membeli hantaran seperti beg ,kasut,jam  ...

10 months before...

  • memilih pengapit di kalangan rakan atau saudara mara
  • rancang warna tema
  • cari beberapa lokasi dan tarikh majlis perkahwinan yang sesuai budget
9 months before...
  •  mengumpul nama tetamu
  • pilih catering atau masak sendiri
  • pilih photographer and videographer
8 months before...
  • tempah lokasi dan tarikh majlis
  • decide on jumlah tetamu yang hadir
7 months before...
  • decide on nikah dress both bride and groom
  • tempah baju melayu for the groom for both nikah & bertandang
  • reception dress both bride and groom
  • bertandang dress  both bride and groom
  • decide on pakaian untuk family ,pengapit
  • choose MUA
6 months before...
  • tempah kad kahwin at pameran kahwin SACC Shah Alam
  • hubungi kadi di pejabat agama islam
  • ambil ujian darah/hiv test
5 months before...
  • selesaikan segala urusan persiapan (bayar deposit + fitting baju)
  • pilih and decide on wedding deco (tetamu,pengantin,handbouquet,cake)
  • booking doorgifts for nikah
  • booking doorgift for reception
4 months before...
  • pilih cincin kahwin/rantai tangan 
  • tempah hantaran untuk kedua dua pihak & bayar deposit
  • tempah catering dan decide on foods untuk nikah & reception
  • since my pengapit is in Johor Bahru,already posted her kain untuk baju
  • tempah pelamin
  • tempah attire for nikah & bertandang
  • fitting baju melayu mr fiance
3 months before...
  • ensure all PA system okay and complete (deejay,emcee,wedding songs)
  • ensure semua tetamu dari kedua-dua belah dan yang dtg dr jauh ade penginapan
2 months before...
  • writing time.hehe..mula edarkan kad kahwin..
  • fitting baju bersama mr Fiance..
  • hadirkan diri food test session...cuba segala menu...if tempah catering laa..
1 month before...
  • spa time...perawatan badan include facial,sauna ,scrub ,mandi susu & massage
  • make sure cincin /rantai tangan ukuran yang betul..mana taw tetiba dah kecik ke.eheheh
  • make sure aksesori semua dah lengkap and simpan di suatu tempat
  • diet jika perlu
A few week before...
  • jumpa dgn semua yang terlibat dgn majlis kite tuu...supaya semua yang di plan berjalan lancar
  • ambil pakaian and accesories yang di tempah untuk majlis
  • kdg2 berada awal di majlis bole adapt mood..huhu
week before...
  • selesaikan semua hal kerja di office sebelum cuti..
  • avoid conflict dan tenang hati & minda
  • breathe in..breathe out
hari perkahwinan
  • breakfast
  • mandi supaya segar sepanjang hari
  • dan senyuuuum , berdoa supaya semua nye berjalan lancar dgn sebaik mungkin..amin~
*stress mmg ade tapi stress yang best oklah kann*

Wednesday, 6 March 2013

Ija's wedding day is on the way !


Assalamualaikum Ladiess..

March is hereee!!!!Today,thought I would share about the recent bridal shower that we throw for one of our friend's whose big day is in April 2013..another 1 month from now..the shower take place at Italiannies in Paradigm mall.. We decided to make it with dinner get-together among us..yes just the 10 of us..since alya cannot make it..
we start over with soft and yummy bread with olive oil as appetizer before the entree..Farah and me ordered 1 set of lasagna..since the portion is kinda big !..and lemon virgin-nade for drinks..foods was great and thought I'd repeat again with someone..heee...
for the party,everyone did their great job :)
Mushira - called & booked the place a day before , Me & Syazna - assist in buy a gift for the bride to be a lingerie @ La Senza**ehemehem** while Dayah - assist in calculating the bills for each of us..yayy!

pic courtesy from anis's fb :)

catwomen mood

the mask of zowwa....

me wif the bride-to-be
Nora Izza aka Ija


nak jugakkk .hehe

the accesories

clockwise from left :::
Anis,Emmy,Dayah,Farah,Azreen & Ija
front row : Mushira,Syazna & Me
pic taken by Shamsila
@ Italiannies,Paradigm Mall



Ija the bride to be with her LaSenza lingerie..

emmy and anis membelek menu..oh ya yang botol content kuning tu ialah olive oil..
untuk di cicah bersama roti

tadaaa...lasagna..my portion with farah

kasi lah chance,,kanak kanak riang nak amik pic ngn belon


bride to be pakai selempang

kerusi birde to be special sbb ade ballon..haruslaa

group photo