Friday, 8 March 2013

my wedding checklist

Good morning girls...and assalamualaikum...after 3 bulan tunang baru lah nak decide plan itu ini,kena lah plan baru then execute...haihh bukan contoh yang baik..sbb if nak tempah dewan u need at least one year to book..bear that in mind ya ! sebab tu kena ade special system.wahh system gitu..yelah kena ade kan to keep all the records and transaction receipt ke ape ke..okay the preparation mungkin perlu sikit masa dan tenaga tp inshaAllah worth it kalau buat 'SEMUA' nye dgn usaha ,doa & tawakal bersama mr.Fiance..inshaAllah..kerjasama penting ! okay lets check out the wedding checklist in my own formula and ape yang saya dh complete kann :)


12  months  before...
  • discuss with mr. fiance 's family and my family tentang tarikh and waktu  
  • plan on budget yang diperlukan  
  • decide on venue..dimana nk buat majlis, hotel, laman rumah, taman atau dewan..
  • plan on hidangan samada berhidang atau buffet

11 months before...

  •  if both side agree...then  save the date :)
  • ikuti kursus kahwin bersama mr fiance
  • site survey on nikah + wedding + bertandang dress
  • mula membeli hantaran seperti beg ,kasut,jam  ...

10 months before...

  • memilih pengapit di kalangan rakan atau saudara mara
  • rancang warna tema
  • cari beberapa lokasi dan tarikh majlis perkahwinan yang sesuai budget
9 months before...
  •  mengumpul nama tetamu
  • pilih catering atau masak sendiri
  • pilih photographer and videographer
8 months before...
  • tempah lokasi dan tarikh majlis
  • decide on jumlah tetamu yang hadir
7 months before...
  • decide on nikah dress both bride and groom
  • tempah baju melayu for the groom for both nikah & bertandang
  • reception dress both bride and groom
  • bertandang dress  both bride and groom
  • decide on pakaian untuk family ,pengapit
  • choose MUA
6 months before...
  • tempah kad kahwin at pameran kahwin SACC Shah Alam
  • hubungi kadi di pejabat agama islam
  • ambil ujian darah/hiv test
5 months before...
  • selesaikan segala urusan persiapan (bayar deposit + fitting baju)
  • pilih and decide on wedding deco (tetamu,pengantin,handbouquet,cake)
  • booking doorgifts for nikah
  • booking doorgift for reception
4 months before...
  • pilih cincin kahwin/rantai tangan 
  • tempah hantaran untuk kedua dua pihak & bayar deposit
  • tempah catering dan decide on foods untuk nikah & reception
  • since my pengapit is in Johor Bahru,already posted her kain untuk baju
  • tempah pelamin
  • tempah attire for nikah & bertandang
  • fitting baju melayu mr fiance
3 months before...
  • ensure all PA system okay and complete (deejay,emcee,wedding songs)
  • ensure semua tetamu dari kedua-dua belah dan yang dtg dr jauh ade penginapan
2 months before...
  • writing time.hehe..mula edarkan kad kahwin..
  • fitting baju bersama mr Fiance..
  • hadirkan diri food test session...cuba segala menu...if tempah catering laa..
1 month before...
  • spa time...perawatan badan include facial,sauna ,scrub ,mandi susu & massage
  • make sure cincin /rantai tangan ukuran yang betul..mana taw tetiba dah kecik ke.eheheh
  • make sure aksesori semua dah lengkap and simpan di suatu tempat
  • diet jika perlu
A few week before...
  • jumpa dgn semua yang terlibat dgn majlis kite tuu...supaya semua yang di plan berjalan lancar
  • ambil pakaian and accesories yang di tempah untuk majlis
  • kdg2 berada awal di majlis bole adapt mood..huhu
week before...
  • selesaikan semua hal kerja di office sebelum cuti..
  • avoid conflict dan tenang hati & minda
  • breathe in..breathe out
hari perkahwinan
  • breakfast
  • mandi supaya segar sepanjang hari
  • dan senyuuuum , berdoa supaya semua nye berjalan lancar dgn sebaik mungkin..amin~
*stress mmg ade tapi stress yang best oklah kann*

No comments:

Post a Comment