Wednesday, 17 April 2013

Silica gel

Happy thursday peoples :)

For those yang tak familiar with what silica gel is?actually silica gel ni berbentuk butir-butir kecil sintetik yang di buat dari natrium silikat..mineral semulajadi yang di proses jadi manik manik kecil..colour dia agak jernih..yang selalu nya bole kita jumpa dalam packet2 kecil contoh kalau kita beli kasut..mesti kita akan selalu jumpa packet2 kecil yang lebeh kurang mcm ni..

silica gel dalam packet kecil..ade tertulis " do not eat"...

fungsi sebenar nya ialah sbg agen pengering( drying agent),it helps to control humidity iaitu kelembapan yang boleh mendatang kan kerosakan pada kualiti barangan yang kita purchase tuu..cth mungkin bole terjadi nya kulat (kalau perasan dia macam tompokan putih..haa kulat laa tu) atau pun bakteria..so untuk mengelak kan dari terjadi nye "kondensasi " atau "pemeluwapan" dalam packet gel ni pun ade juga tambahan bahan chemical lain yang membantu utk serap air/lembapan dengan mudah.

selalu juga terdapat dalam botol vitamin..silica gel akan dimasuk kan sekali so kualiti dapat dikekalkan kira dapat lah memperlahankan penguraian bahan kimia.

pun terdapat juga dalam kotak kasut..as a reminder untuk semua dan juga diri sendiri since am experienced this..beli kasut hitam ,simpan terlalu lama tak pakai then takde silica gel..dekat kasut ada tompok putih2...
sigh =(

No comments:

Post a Comment