Tuesday, 26 March 2013

Rezeki di hari Jumaat

Salam Ladies..

Alhamdulillah dan bersyukur dgn rezeki yang Allah kurniakan ini..rezeki nak kahwin mungkin..org kata doa itu senjata org mukmin..dlm kepahitan ade manis nya..mungkin ada betol nye statement
"Jumaat yang berkat"..everyone has problems,jangan terlalu ikut sangat flow problem tu..tapi cuba think the other way around..saya cuma nak share sahaja..keep on berdoa dan perbanyakan berdoa..berdoa mesti dgn hati yang ikhlas,usaha,penuh pengharapan dan yakin...inshaAllah..Allah maha mendengar..Dia tetap akan memakbulkan..cuma cepat atau lambat sahaja..
*teary eyed*


Loyar bughuk sangat

Poning den dgn manusia yang loyar bughuk ni..STRESS u know !
kalau bercakap dengan dia ade je nak di bangkang dan di debatkan dan dia je yang betul..come on la wey..sikap positive tu perlu ade dalam setiap insan.kalau negatif je payahlaa..its not that I cannot accept critism ye..benda kecik pun boleh jadi BESAR tawww !

orang diam dan pasif tak semestinye kalah atau bodoh tapi mereka tu dalam hati "malas nak layan"...huhh

kalau cakap lebeh2 nanti sentapss kang no matter who u are..umm..are u THAT great ?!!!!

Diam Lebeh Baik*innerpeace*




Friday, 8 March 2013

my wedding checklist

Good morning girls...and assalamualaikum...after 3 bulan tunang baru lah nak decide plan itu ini,kena lah plan baru then execute...haihh bukan contoh yang baik..sbb if nak tempah dewan u need at least one year to book..bear that in mind ya ! sebab tu kena ade special system.wahh system gitu..yelah kena ade kan to keep all the records and transaction receipt ke ape ke..okay the preparation mungkin perlu sikit masa dan tenaga tp inshaAllah worth it kalau buat 'SEMUA' nye dgn usaha ,doa & tawakal bersama mr.Fiance..inshaAllah..kerjasama penting ! okay lets check out the wedding checklist in my own formula and ape yang saya dh complete kann :)


12  months  before...
  • discuss with mr. fiance 's family and my family tentang tarikh and waktu  
  • plan on budget yang diperlukan  
  • decide on venue..dimana nk buat majlis, hotel, laman rumah, taman atau dewan..
  • plan on hidangan samada berhidang atau buffet

11 months before...

  •  if both side agree...then  save the date :)
  • ikuti kursus kahwin bersama mr fiance
  • site survey on nikah + wedding + bertandang dress
  • mula membeli hantaran seperti beg ,kasut,jam  ...

10 months before...

  • memilih pengapit di kalangan rakan atau saudara mara
  • rancang warna tema
  • cari beberapa lokasi dan tarikh majlis perkahwinan yang sesuai budget
9 months before...
  •  mengumpul nama tetamu
  • pilih catering atau masak sendiri
  • pilih photographer and videographer
8 months before...
  • tempah lokasi dan tarikh majlis
  • decide on jumlah tetamu yang hadir
7 months before...
  • decide on nikah dress both bride and groom
  • tempah baju melayu for the groom for both nikah & bertandang
  • reception dress both bride and groom
  • bertandang dress  both bride and groom
  • decide on pakaian untuk family ,pengapit
  • choose MUA
6 months before...
  • tempah kad kahwin at pameran kahwin SACC Shah Alam
  • hubungi kadi di pejabat agama islam
  • ambil ujian darah/hiv test
5 months before...
  • selesaikan segala urusan persiapan (bayar deposit + fitting baju)
  • pilih and decide on wedding deco (tetamu,pengantin,handbouquet,cake)
  • booking doorgifts for nikah
  • booking doorgift for reception
4 months before...
  • pilih cincin kahwin/rantai tangan 
  • tempah hantaran untuk kedua dua pihak & bayar deposit
  • tempah catering dan decide on foods untuk nikah & reception
  • since my pengapit is in Johor Bahru,already posted her kain untuk baju
  • tempah pelamin
  • tempah attire for nikah & bertandang
  • fitting baju melayu mr fiance
3 months before...
  • ensure all PA system okay and complete (deejay,emcee,wedding songs)
  • ensure semua tetamu dari kedua-dua belah dan yang dtg dr jauh ade penginapan
2 months before...
  • writing time.hehe..mula edarkan kad kahwin..
  • fitting baju bersama mr Fiance..
  • hadirkan diri food test session...cuba segala menu...if tempah catering laa..
1 month before...
  • spa time...perawatan badan include facial,sauna ,scrub ,mandi susu & massage
  • make sure cincin /rantai tangan ukuran yang betul..mana taw tetiba dah kecik ke.eheheh
  • make sure aksesori semua dah lengkap and simpan di suatu tempat
  • diet jika perlu
A few week before...
  • jumpa dgn semua yang terlibat dgn majlis kite tuu...supaya semua yang di plan berjalan lancar
  • ambil pakaian and accesories yang di tempah untuk majlis
  • kdg2 berada awal di majlis bole adapt mood..huhu
week before...
  • selesaikan semua hal kerja di office sebelum cuti..
  • avoid conflict dan tenang hati & minda
  • breathe in..breathe out
hari perkahwinan
  • breakfast
  • mandi supaya segar sepanjang hari
  • dan senyuuuum , berdoa supaya semua nye berjalan lancar dgn sebaik mungkin..amin~
*stress mmg ade tapi stress yang best oklah kann*

Wednesday, 6 March 2013

Ija's wedding day is on the way !


Assalamualaikum Ladiess..

March is hereee!!!!Today,thought I would share about the recent bridal shower that we throw for one of our friend's whose big day is in April 2013..another 1 month from now..the shower take place at Italiannies in Paradigm mall.. We decided to make it with dinner get-together among us..yes just the 10 of us..since alya cannot make it..
we start over with soft and yummy bread with olive oil as appetizer before the entree..Farah and me ordered 1 set of lasagna..since the portion is kinda big !..and lemon virgin-nade for drinks..foods was great and thought I'd repeat again with someone..heee...
for the party,everyone did their great job :)
Mushira - called & booked the place a day before , Me & Syazna - assist in buy a gift for the bride to be a lingerie @ La Senza**ehemehem** while Dayah - assist in calculating the bills for each of us..yayy!

pic courtesy from anis's fb :)

catwomen mood

the mask of zowwa....

me wif the bride-to-be
Nora Izza aka Ija


nak jugakkk .hehe

the accesories

clockwise from left :::
Anis,Emmy,Dayah,Farah,Azreen & Ija
front row : Mushira,Syazna & Me
pic taken by Shamsila
@ Italiannies,Paradigm Mall



Ija the bride to be with her LaSenza lingerie..

emmy and anis membelek menu..oh ya yang botol content kuning tu ialah olive oil..
untuk di cicah bersama roti

tadaaa...lasagna..my portion with farah

kasi lah chance,,kanak kanak riang nak amik pic ngn belon


bride to be pakai selempang

kerusi birde to be special sbb ade ballon..haruslaa

group photo