Monday, 22 April 2013

the smile on my face does not mean I am OKAY

Salam everyone :)

Its almost 3ish am..and am sure most of you has arrived in the land of nod..sigh I cannot sleep since last night..keep thinking about issue of misunderstanding that running among the big families of mom's side..this only happened when ur "niat suci turn into niat buruk "adoihh..but sokay will motivate myself selflessly...its not that i dont want to share but let me just keep that in my drawer..breathe in..breathe out..typing can make me so relax..hahahah *sikitlahhh* when I give u a smile does not mean am okay but it means i appreciate the silaturrahim between you and me..and am appreciate what i have and what ever Allah has blessed me..and when it comes across my parents i will definitely give back..because why? because I love my parents so much..do not let outsider intrude your beloved family,and do not anger to your parent just to pleased another people..susah senang kita,parent tak kan biarkan kita.BELIEVE ME ! pls bear in mind those other "people"did not spend their life in building yourself... did they spend their money,time on yoU??
NO! they didnt !

Reminder to the heart : istighfar and may Allah guide us to be the best children that we can be to our parents.Inshaallah

Wednesday, 17 April 2013

quality vs quantity

Hello ladies =)

Its been a week I didnt met with mr fiance..one week only maah..heee..of course rindu..but then I managed to fulfill all the task accordingly..within that week mix feeling arise..astagfirullah..huh..!dugaan..! yeap,am the one who request to mr fiance to lessen our berjumpa time or lepak2 tak tentu hala time..time for us to look for quality not quantity..berjumpa bila perlu sahaja..mcm ade wedding ke..ade nk bincang psl wedding preparation ke..then only we meet up..yang selebihnya we whatsapp everyday..has been practising this for two months,starting last month(march),only  manage to see each other 4 times in a month like seriously..unlike before after work at 7 pm jerr mesti pg makan sama2..u peeps should try this as it will cause u "rindu" to see ur partner's face..so semalam my beloved took me to Jemari in KJ..makan ikan siakap 3 rasa,nasi putih & baby kailan..yumsieee..dh kate seminggu tak jumpa.mmg banyak la yang nak dikongsikan bersama...tgh makan terserempak dgn maryam & family pun makan kt jemari..sempat juga borak mcm2 dgn cik puan maryam =)

siakap 3 rasa.very tempting..mmg tinggal tulang je laa..hahah

almost 230 am..gunait ~~

Silica gel

Happy thursday peoples :)

For those yang tak familiar with what silica gel is?actually silica gel ni berbentuk butir-butir kecil sintetik yang di buat dari natrium silikat..mineral semulajadi yang di proses jadi manik manik kecil..colour dia agak jernih..yang selalu nya bole kita jumpa dalam packet2 kecil contoh kalau kita beli kasut..mesti kita akan selalu jumpa packet2 kecil yang lebeh kurang mcm ni..

silica gel dalam packet kecil..ade tertulis " do not eat"...

fungsi sebenar nya ialah sbg agen pengering( drying agent),it helps to control humidity iaitu kelembapan yang boleh mendatang kan kerosakan pada kualiti barangan yang kita purchase tuu..cth mungkin bole terjadi nya kulat (kalau perasan dia macam tompokan putih..haa kulat laa tu) atau pun bakteria..so untuk mengelak kan dari terjadi nye "kondensasi " atau "pemeluwapan" dalam packet gel ni pun ade juga tambahan bahan chemical lain yang membantu utk serap air/lembapan dengan mudah.

selalu juga terdapat dalam botol vitamin..silica gel akan dimasuk kan sekali so kualiti dapat dikekalkan kira dapat lah memperlahankan penguraian bahan kimia.

pun terdapat juga dalam kotak kasut..as a reminder untuk semua dan juga diri sendiri since am experienced this..beli kasut hitam ,simpan terlalu lama tak pakai then takde silica gel..dekat kasut ada tompok putih2...
sigh =(

Saturday, 13 April 2013

Omar Ali

Salam..
Alhamdulillah mr fiance punye baju melayu for both nikah & bertandang dah siap !..saje tempah awal..kain beli sekali dgn baju nikah @ Jakel..atas recommendation ayah tersayang..beliau suruh tempah kt Omar Ali untuk baju melayu..selesa,jahitan teliti dan kemas kata nye..rupanye ayah dah tempah baju melayu raya dia dkt Omar Ali since dia bujang lagi katanyee..yup till now masih menggunakan perkhidmatan Omar Ali.setiap kali raya mmg ayah akan ajak pg Jalan Tar untuk tempah baju melayu dia..lama woo! kalau sanggup turun from Segamat semata nak tempah baju dgn Omar Ali..setia tak nama nye tuu? huuuu.. regular customer gitu..yup and I observe ayah mmg sgt particular dlm pakaian..so tempah in january dan dijangka siap masa 20 hari..tapi ari selasa(april) lepas baru berkesempatan untuk amik & fitting..lama dah baju tu tersimpan kt situu..since mr fiance was on leave for 2 days so dapatla settle everything...weehoo..bila sampai kt kedai Omar Ali,tunjuk receipt then terus fitting untuk tgk mana yg perlu di alter..rupanye bahagian kaki seluar kena alter sikit sbb agak singkat / senteng..tunggu dlm 1/2 jam la utk alteration..




branch omar ali di tempat lain..

selain amik tempahan baju melayu ade jugak la sampin,songkok,etc...if nak buat pilihan selain dr omar ali ade juga den wahab yg mmg specialised in tempahan baju melayu..and from my observation byk sbnrnya pilihan untuk cari tailor baju melayu ni...yg boleh jahit mmg ramai tp nak cari yg terbaik untuk diri sendiri tu hanya diri sendiri sahaja lah yg bole menilai...pg je dkt wisma yakin jalan tar tuuu...kalau nak elak jam dan parking yg agak mahal..bole naik lrt & berhenti masjid jamek..jimat & dpt kurangkan pencemaran udara jugak !

till then selamat berhujung minggu ~~

Friday, 12 April 2013

colour blocking mode & ija's reception

Salam girls..

ohhh been wanting to post about this last week but only now ade time.
6th april is ija's reception,nikah in the morning and reception in the noon,ija is my petite fren since we're in form 4 till now..friendship remain..pg kursus kahwin pun sama sama...at ija's juga my fiance met his old friend in college shahridzuan whom is ija's cousin..since ija's theme is colour blocking.A night before only I managed to figure out what colour to wear..phew! mix match laa katekann..
the baju which I purchased 3 years ago from Jalan Tar..heheh.
the kain is actually form Jovian Mandagie baju kurung that I bought last year raya.heee.me myself turqoise is in the list of  my favourite colour..
and tudung 3 layer from my fghenn..Rashida :)


congratulations Ija & Rizal

cantik kawan sayaaa

the girls in colour block theme

the cake and macaroons

with sham

at kompleks 3k subang jaya

wedding is gathering..us at ija's photobooth..
aida,me,airin,fiza,syazna,nd


lovely centerpiece


with aina and the newly wed fifi & afiq

turqoise & pink

selain photobooth ade juga jajan corner..:)



kursus kahwin in TTDI masjid at-taqwa

assist ija in gunting gunting..:)


afterall,congratulations Nora Izza & Rizal
 may ur marriage will be bless till jannah amin~